Křest čtvrté knihy vodáckých povídek z Kenyho VOLEJe

17.10.2017 16:14

Vodácká literární soutěž, Kenyho VOLEJ, dospěla do finále svého čtvrtého dějství. Soutěž je specifická tím, že každý ročník je roztažen do dvou let a především tím, že z každého takového ročníku vznikne kniha nejlepších povídek. Ano, kniha, a to kniha v pevné vazbě s barevnou obálkou. A za to všechno může Jiří Nosek Pígo, duchovní otec a organizátor soutěže, autor, trapsavec, porotce, vydavatel knih nejen vodáckých.

Jak už název napovídá, soutěž je striktně věnovaná vodáckému tématu a o výsledcích rozhoduje odborná porota. Ta nestanovuje pořadí, ale vybírá patnáct nejlepších povídek, které se pak dostanou do vydávané knihy. Ta nyní vychází v rodinném nakladatelství Klika, jež patří právě Pígovi a paní spisovatelce Věře Noskové, Pígově matce.

Křest nejnovější knížky Vodácké duše se odehrál ve čtvrtek, 12.10.2017 v Kamarádském klubu 495 v Praze. V útulném sklepním klubu Noskovi přivítali řadu účastníků, zejména autorů, jejichž práce byly do knihy zařazeny.

Byli to Eva Maříková, Pavel Gregr, Petr Waber – Me2d, Monika Kleinová, Věra Nosková, z autorů zároveň i trapsaveckých pak Vlastimila Hlavatá – Aťka, Jiří Nosek - Pígo, letošní Zlatý trapsavec Tomáš Daněk a Jan Frána – Hafran.

Kromě autorů byli přítomni i další hosté, za Trapsavce je třeba zmínit Karla Vidímského – Cimburu, autora, vydavatele, organizátora, publicistu.

Křtilo se samozřejmě rumem s plachetnicí, Věra Nosková přečetla z povídek ty úryvky, které ji nejvíc zaujaly.

 Pígo předal autorů věcné honoráře – lodní pytle, čelovky, pumpu, knížky a podobně.

Poté následovala vzájemná autogramiáda a povídání o psaní a vodáctví, večer byl pak zakončen zpíváním u kytar.

Nezbývá, než moc a moc poděkovat Věře a Jirkovi – Pígovi Noskovým jak za organizování soutěže, tak za vydání knížky, a těšit se, že za dva roky se naše vodácká knihovnička rozroste o další, už polojubilejní, pátou knihu.

Obsah knihy

Předmluva

Pokoj vodácké duše – Eva Maříková

Obhájce řeky – Barbora Dvorecká

Shledání – Jan Frána – Hafran

Mlha – Pavel Gregr

Prokletá voda – Pavel Gregr

Hrdinové a Machři –  Jan Frána – Hafran

Čenda a vodácká odyssea – Petr Waber – Me2d

Na vlnách nadšení a znechucení – Věra Nosková

Konec vodáků v… – Vlastimila Hlavatá – Aťka

Sumec – Jan Frána – Hafran

Psí duše – Barbora Dvorecká

Výročí – Jiří Nosek – Pígo

Dědek – Tomáš Daněk

Neukázněná babička – Monika Kleinová

Rusalka a Vodák – Pavel Gregr