Mladé tužky IV

16.04.2015 14:17
Ve středu 15.dubna se v Polanově síni Knihovny města Plzně konal už čtvrtý ročník pořadu Mladé tužky aneb nové tváře českého literárního západu. Jeho hlavní garant Mirek Valina tentokrát zvolil i trochu jinou podobu pořadu, když se u jeho stolku vystřídali nejen mladí autoři, ale i "Staré tužky." Pořad  byl oživen i větším dávkou hudby z autorských dílen učinkujících.
 
V téměř plné Polanově síni Mirek úderem šesté zahájil pořad a na úvod zahrála svouji píseň písničkářka Jan Golianová. Po ní přišlo na řadu povídání o Trapsavci, kterého se zhostil Hafran, který zároveň se slovem předal další učinkující Evelíně i cenu z loňského Trapsavce. Evelína pak kromě vyprávění a svém psaní přidala i přednes svých básní.
Pak už přišli na řadu mladí, hlavní hvězdy večera. Vojta Ettler zahrál jednu ze svých písní, či spíše zhudebněných básní, kterou zazpívala Tereza Antonová. Jeho povídání s Mirkem bylo prokládáno recitací krátkých autorových básní a dalšími básňopísněmi.
Tím se pořad pomalu přehoupl do druhé půle a na scénu vstoupila Karolína Tauberová, plzeňská básnířka a prozaička. Starost o hudební doprovod opět převzala Jan Golianová. 
Na závěr došlo na představení dvou knih, které na konci loňského roku vyšly plzňským autorům. Byl to jednak Kalendář plzeňský - Rok pod širákem, s 12 povídkami od Hafrana a Mirkův román Vlčí pouto. Četby ukázek se ujal se svým skvělým přednesem Jindra Kout, který přečetl i výbornou recenzi Vlčího pouta od Jaroslava Šlejmara - Kutlocha.
Nezbývá než konstatovat, že to byl velmi vydařený literárně hudební večer a že se budeme těšit na příští rok na jeho 5.pokračování.
 
Hafran