Oheň 41.ročníku 2015

03.06.2015 15:18

Cirkus zvaný Trapsavec

Čtvrtek, 28.5.

Tak je to tu po roce zase. Beru si dva dny dovolené a balím na Trapsavce, respektive jeho slavnostní oheň a vyhlášení výsledků. Připadám si dílem jako cirkusák při odjezdu na štaci a dílem jako jedna postava ze známého filmu na samotě u lese. To máte: stan, plachty, provazy, lana, vlajku, knížky, sborníčky, Miniatury, tombolu, lístky do tomboly, rýč, sekyry, pily ruční, pilu motorovou, benzín, olej do benzínu, olej na řetěz, ceny, jídlo, vodu, foťák, oblečení, křticí lihoviny, zvadla na slezinu, cedule, nástěnky, tužku, fixu, nůžky, ešus, fajfku..... a ještě asi tisíc dalších věcí. Když mám pocit, že mám všechno a je to na hromadě, cpu to do auta. Je plné až k opěradlům předních sedaček a to ještě později zjišťuji, že jsem leccos zapomněl.

Vyrážím, cestou nabírám Vokouna. Na místě to všechno nosíme od rozcestí dolů k údolí a pak stavíme hlavní stan. Louka je posekaná, jen se bude muset trochu hrabat. Večeříme, koukáme v lese po souškách. Objevuje se kamarád z Německa Moura, přichází Carmen, na chvíli se staví i Indy. Povídáme u ohně kus přes půlnoc.

Pátek, 29.5.

Ráno je ještě hezky, přijíždí Jeňýk s hráběmi, Vedoucí a dáváme se do práce. Hezká místa mají nevýhodu v tom, že se na ně jezdí. Díky tomu je všechno dřevo dost daleko a my se s kládama projdeme. Zjišťuju, že nemám pilník a klíč na řetěz pily, která poněkud dožužlává. Jdu značit trasu a při té příležitosti somruju pilník ve statku nahoře a současně platím i to sekání. Přijíždí Tony, Pavlís a pár dalších, hranice roste, plní se. Pak jedu k vlaku pro Hanku Hosnedlů a její kamarádku Evelínu. Na tábořišti se objevují další a další kamarádi, nad ním pak víc a víc mraků. Odpoledne doráží i Kačer s druhou pilou a přísun dřeva se zrychluje. Konečně je skoro hotovo a my tak akorát stačíme dřevo přikrýt. Začíná pršet a přichází bouřka, která nás zažene do stanů a pod střechu kuchyně. Stmívá se.

Část osazenstva se přesouvá do hospody na ranči v Lisově, ostatní většinou hrajou v kuchyni. Odpadávám po půlnoci, podle ranních zpráv se hrálo do pěti do rána.

Sobota, 30.5.

Cirkus začíná. Příchozí přinášejí poslední klády, které jsme jim nastražili na cestu, rozrůstá se stanové městečko, po lesích kolem rostou přístřešky. Každou chvíli se přižene přeháňka. Kolem poledne se vyjasňuje a blíží se oficiální zahájení. Beru si krátce slovo a hned po přivítání začínáme křtít Miniatury. Hudebního doprovodu se ujímá Tapi se Salimem. První přichází na řadu Belmondova sbírka „Jsme trampi, lidé všelijací“, následuje Kawiina sbírka „Kapky v písku“, Peldina „Posbírané kolem ohně“ a nakonec i sbírka samotné Tapi „Tři mouchy“. 

Pak se mění kapela, nastupuje Bokajsův MYLAND, který křtí jejich trapsavecký stejnojmenný zpěvník. Pak představuje Miky Marusjak svoji mimo trapsavce vydanou sbírku haiku, „Na křídlech ptáků.“ Na závěr bloku informuje Pígo o projektu vydání další knihy vodáckých povídek „Říční polobozi“ a o sbírce, která ji má financovat.

Abychom se nezdržovali, pokračuje se hned seminářem s porotou. Po dlouhé době se na ohni sešla kompletní porota (podle jiných názorů to bylo vůbec poprvé). Věra Náhlíková - Strunka, Eva Obůrková - Šklíba, Jindra Kout - Fáfa, Jaroslav Šlejmar - Kutloch i Michael Antony - Tony přívětivě hodnotili práce, upozorňovali na chybičky a chválili povedené práce. Byl to veselý a pohodový seminář, o němž si myslím, že i mnohým autorům dost pomohl do budoucna.

Začíná knižní veletrh s knížkami Avalonu, Severky i Trapsavce, Pavlís, Atabe, Žemle a Trenky prodávají lístky do tomboly. Po skončení prodeje rovnou losují první část tomboly a vydávají ceny.

V osm večer, po přestávce na občerstvení, přichází na řadu hlavní bod programu, slavnostní oheň. Zapalují Kutloch, Pelda, Joko a Fáfa, Myland hraje vlajku. Během zapalování Tony pečlivě počítá účastníky a dostává se k číslu 121. 

Pronesu pár úvodních slov a předávám slovo Belmondovi, který je hlavním průvodcem večera. Ten nejprve vyhlašuje Trasu, protože její organizátoři nejenže nedorazili na přípravu ohně a zveřejnili výsledky na Facebooku předem, ale nepřijeli ani na vyhlášení. Stejně tak letos nebyly vystaveny zaslané práce.

Pak už přichází na řadu vyhlášení samotného Trapsavce, prokládané na střídačku muzikou v podání Mylandu a sešlosti muzikantů ve složení Tapi, Atabe, Salim, Fenik, Brouk a možná ještě dalších, doplněné losováním hlavních cen tomboly, zejména opět úžasných prací Vedoucího.

Samotné příspěvky jsou čteny v pěti blocích a střídá se v tom Fáfa, Belmondo, Bublina, Víťa, D´Ady a Draculea. Celou tu dobu svědomitě plní roli ohnivce Vokoun a stará se o to, aby bylo posluchačům teplo. Ochlazuje se a nad hlavami svítí hvězdy.

Vše končí předáním Zlatého Trapsavce v jednu hodinu ráno. Rozdávám camrátka a sborníčky, povídám s kamarády a v půl čtvrté jdu spát.

Neděle, 31.5.

Balíme, uklízíme. Pomáhají všichni. Stačí, abych s něčím začal, a hned mám kolem sebe spoustu ochotných lidiček a práce odsýpá. Je to paráda. A přichází i loučení. Kamarádi odjíždějí a já se těším, že se nejpozději za rok se všemi uvidím.

Jako poslední balím náš hlavní stan. Cirkus zvaný Trapsavec skončil a vydává se na další štaci, do 42.ročníku. Tak ať je aspoň tak dobrý, jako letošní!!!

Hafran

Foto: Pavlís, Madelaine, Přebral

Další fotky na webech:

D´Ady https://picasaweb.google.com/102903496931953347459/052015_Trapsavec

Pavlís https://pavliss.rajce.idnes.cz/Trapsavec_2015/

Brepta https://brebta1970.rajce.idnes.cz/Trapsavec_2015/

Přebral https://www.flickr.com/photos/prebral/sets/72157653797054555

Hafran https://hafran.rajce.idnes.cz/41._Trapsavec_2015

Madelaine https://madelaine1.rajce.idnes.cz/Trapsavec_2015/

Pavouckej https://pavouckej.rajce.idnes.cz/Vandr_na_41._TRAPSAVECKY_OHEN/