TRAPSAVECKÉ MINIATURY Č.16 - Z mých ohňů dým - Fredy Schubert

12.04.2013 10:28

Tak na tyhle Miniatury jsem se obvzvlášť těšil. Už jen kvůli tomu, že jsou v mnoha ohledech vyjímečné. Tak třeba tím, že autorem je člověk, zcela nepochybně patřící mezi legendy současného trampingu.  Další zvláštnost je v tom, že autor nikdy žádný příspěvěk do Trapsavce neposlal. Dodejme, že ke škodě soutěže samé, ale i autora, protože by si téměř jistě nějaké to ocenění odnesl. Přesto je Fredy pravidelným účastníkem trapsaveckých ohňů, ale i slezin, hrál se skupinou "Podobni zvěři" na Trapsavytí, takže podle mne mezi Trapsavce rozhodně patří a já jsem moc rád, že jsem ho k vydání Miniatur přemluvil. Fredyho psaní jsem totiž znal z jeho knihy "Stopou toulavou", která mne doslova nadchla.
Co říci o sbírce samotné? Kromě převážně písňových textů obsahuje i čtveřici povídek, popisujících autorovy zážitky z cest. Kromě toho najdeme  ve sborníčku i jednu specialitu, fotografická haiku, kde jsou verše vepsány do fotografie a tvoří s ní nedílnou součást. Takové skvosty tady jsou hned čtyři. Při četbě písńových textů člověka napadá, že by rád měl možnost si písně poslechnout, a to jak naživo, tak i na nějakém tom CD. Nezbývá než doufat, že i to časem vznikne.
Poslední vyjímečností této sbírky je její předmluva "Modré kamínky". Jejím autorem není nikdo jiný, než další trampská legenda, Miki Ryvola. A to hovoří za vše.
Jako ochutnávku přikládám jedno haiku, abyste věděli, o čem je řeč.
Hafran