Rok s Miniaturami

23.12.2012 16:49

Vloni, těsně po Ježíšku, 25.prosince, jsem na stránky Trapsavce  umístil informaci o plánu na vznik nové, vlastní trapsavecké edice. V té době už byly v přípravě první tři sbírky, protože samotná nápad je možné datovat už na 28.října 2011, kdy se o něm poprvé mluvilo na setkání organizátorů 38.ročníku naší soutěže. 8.ledna pak bylo oficiálně ohlášeno vydání první sbírky, Šlápiho „Kde Měsíc vítězí.“ Původní záměr vydávat 8 až 10 sbírek do roka, v rozsahu kolem 28-32 stránek a v nákladu 30ks se ale v průběhu roku změnil. Snad kromě rozsahu sbírek, ten zůstal zachován a to zejména díky mým technickým možnostem. Co se týká nákladu, ten poměrně znatelně rostl, z původních 30 je teď 60 minimálně, ale jsou i sbírky, které už překročily stovku, tedy včetně mnohých dotisků. Tím se vydávání dostalo i mimo možnosti mých dvou domácích tiskáren. Naštěstí se našli kamarádi, kteří mi byli schopni s černobílým i barevným tiskem pomoci, zejména Hadži a Belmondo, jimž moc a moc děkuji nejen za pomoc, ale i za ceny, za které to zařídili. I díky tomu, se podařilo udržet cenu 20Kč za kus tak, že i občas něco zbyde a bude moci být použity na financování sborníku a ohně Trapsavce v příštím roce. Stejně tak se pro mne stalo nepohodlné si neustále půjčovat laminovačku, abych mohl vyrábět nepromokavé obaly, takže jsem si zakoupil vlastní. Bohužel, po půl roce úspěšného provozu mi ji naše kočky shodily ze stolu a zničily.

Přes zvýšení nákladu a technické problémy se podařilo během roku vydat 12 (vlastně skoro 13) čísel a teď se frekvence vycházení ustálila na 3 za jedno roční období – dalo by se říci jedno za měsíc, ale to by nebylo přesné, z nejrůznějších organizačních důvodů se ukázalo, že nejvýhodnější je pracovat na třech současně.

Dostávám se k tomu, že musím moc poděkovat autorům za jejich ochotu se do toho pustit, jít z kůží na trh a navíc vydržet mé neustálé popohánění a připomínání, a hlavně za spolupráci. Pro mne to bylo výborné i proto, že jsem tak měl možnost se s autory a jejich prací detailně seznámit.

Chci také poděkovat Tonymu, který může za zvýšení zájmu o edici a tím i navýšení nákladu. Byl to totiž on, který o edici informoval jednak na serveru www.folktime.cz a jednak v Puchejři.

Další velký dík patří mé manželce Dany za trpělivost a toleranci, když se občas náš obývák, kuchyně či jiný pokuj na nějakou dobu změní v tiskárnu, vazárnu či redakci.

Edice bude samozřejmě pokračovat dál, už dnes se pracuje na dalších třech, zimních číslech a na jaro už jsou domluvení další autoři. A pochopitelně, pořád mají zájemci z řed autorů se přihlásit, poud o vydání sbírky v této edici mají zájem.

I když mne práce na sborníčcích hodně baví, hledám další dobrovolné spolupracovníky, kteří by mi pomohli s dalšími čísly.

Na závěr trochu statistiky:

Vyšlo 12 čísel, v celkovém nákladu 860ks. Kdyby se sborníčky daly do jedné knihy, měla by 336 stran a na nich byste si přečetli 56 povídek, 170 básní a 12 předmluv.

 

1.   Martin Šlápota – Šlápi  - KDE MĚSÍC VÍTĚZÍ 

2.   Petr Soldát – Harmonika -  S PŘÍCHUTÍ KOUŘE A RUMU

3.   Vladimír Javůrek – Velkej drak – POSLÁNÍ ZA ÚPLŇKU

4.   Magdalena Karelová – Waki – KUDY JINUDY

5.   Pavla Slepičková – Pavlís – POSTE RESTANTE TRAMPE

6.   Jan Eret – Janek – NERUŠÍM?

7.   Miroslav Neuvirt – Wandri – KDESI A KDYSI BYLO NEBYLO

8.   Iva Spurná – Draculea – Z TRNÍ

9.   Miroslav Marusjak – Miky– DUNĚNÍ TICHA

10. Stanislav Dlouhý – Hadži – LOVCI MRAKŮ

11. Zdeněk Ryšánek – Crischot – NA CESTÁCH

12. Peter Jokl – Joko – STARÉ MAPY TICHA

 

Hafran