Trapsavecká slezina 2012 - Trampové a prohibice

09.12.2012 18:02

 Jak už to u takových akcí bývá, všechno začalo o týden dříve. To jsme s Vokounem vyrazili řezat dřevo, protože vytopit v prosinci starou faru se silnýma stěnama není jen tak. Já se celý den oháněl motorovou pilou, Vokoun zase sekyrou. Vše se podařilo.

Ve čtvrtek před zahájením dorazil do Těnovic Vokoun s Akelou, aby zatopili, díky čemuž jsme mi ostatní měli už v pátek na faře velmi příjemně.

Páteční večer byl věnován hlavně popovídání, občas proloženému hraním. Večer sněžilo a krajina kolem nabrala silně romantické nálady.

Sobota ráno nás uvítala kýčovitým motivem modrého nebe, čerstvě zasněžené krajiny a planoucího sluníčka. Drtivá většina účastníků byla tou nádherou vytažena na okružní procházku po místních polích, lesích a skalách.

Kolem oběda postupně doráželi další účastníci, až se jejich počet zastavil kolem páté hodiny, kdy začínal hlavní program, na číslu 28.

Prvním bodem programu bylo představení nové Fenikovy knihy „Vraní hostina & Laciný kentucký bourbon“.  Více informací o sbírce najdete v našich Knižních novinkách, já jen doplním, že ke křtu posloužil samozřejmě nápoj, v názvu knihy se vyskytující.

Dalšího představení se dočkaly Trapsavecké Miniatury tří zde přítomných autorů – Draculei, Mikyho a Hadžiho. Křtilo se pivem, čúčem i fernetem. Každý z autorů si k tomu řekl svoje, došlo i na ukázky.

Další knihou, která sice už své veřejné antré prodělala, ale i tak jsme její vznik oslavili, byl titul z tvůrčí dílny Jeňýka Valeše Kalendář plzeňský – Za plotem. Jeho uvedení se ujal Vokoun.

Následovala komerční přestávka, ve které se prodávaly a rozdávaly představené tituly.

Po přestávce jsem rozpoutal diskuzi o trapsaveckých plánech pro nejbližší budoucnost, zejména příští ročník a i ten následující, 40-tý. Při jeho příležitosti by měla vzniknout speciální podedice Miniautur a hlavně kniha o historii naší literární soutěže. Padaly různé nápady a zdá se, že by se to mohlo povést.

Pak konečně došlo na četbu příspěvků. Těch se nakonec sešlo úctyhodných 27. Předpokládám, že z jejich výběru bude za nějaký čas vydán sborníček. Četlo se a recitovalo o tom, jak strašná věc ta prohibice je a stůl se přitom prohýbal pod tíhou lahví nejrůznějších alkoholických tvarů.

Závěr literární části patřil Dany, která coby lékařka uspořádala přednášku o škodlivosti alkoholu, když při tom čerpala materiály z knihy z 20.let minulého století. Je zajímavé, jak málo se v tomto směru od té doby změnilo a také to, že autor si v článku vroucně přeje dosažení stavu prohibice po vzoru USA té doby. Vypadá to, že v tomto ohledu jsme Ameriku dohnali po 90ti letech. Na to jsme si vespolek připili a Fenik, Tapi a Draculea se chopili nástrojů a vypukla zpívaná, která se protáhla daleko přes půlnoc.

Ráno pak už bylo ve znamení odjezdů, loučení a úklidu. Já doufám, že se všem tato slezina líbila stejně jako mně. A že se stejně jako já budou těšit na tu příští.

Fotky z akce naleznete na https://trapsavecke.rajce.idnes.cz/Trapsavecka_slezina_-_Tenovice_2012/

Hafran