Trapsavecká slezina s odkladem

06.03.2023 20:55

Tradiční listopadová Trapsavecká slezina 2022 v Těnovicích se hned z několika důvodů konala až v 20. - 22. 1. 2023. Snad to ale nevadí, i k jiné, historicky významné události, byť negativní, ve skutečnosti došlo v jiném měsíci, než by její název napovídal.

Akce se zúčastnilo víc než třicet kamarádů a tématem tentokrát bylo „Trampové a celebrity“.

Prvními a nejzasloužilejšími účastnicemi byly Strunka se Zápalkou, který obsadily faru a obětavě topily ve všech místnostech, aby v pátek byl promrzlý objekt přeci jen přívětivější k příchozím účastníkům. Dlužno dodat, že panovalo mrazivé počasí a v pátek i hustě sněžilo. Na to doplatil Tom, který zvolil poněkud dobrodružnou trasu a skončil díky tomu s autem v pangejtu. Naštěstí se to obešlo bez újmy na zdraví jak rodiny, tak jejich plechového oře.

Slezina samotná začala v pátek večer povedenou zpívanou, jejímž tahounem byl Béďa Šedifka. Do hudebního reje se zapojila kromě kytar Waki, Atabe, Toma, Horáce, Salima i Jirkova baskytara, která zdatně tvrdila muziku.

Hrálo se téměř nepřetržitě až do brzkých sobotních ranních hodin.

Ráno, či dopoledne, jak se komu podařilo opustit pelechy, bylo ve znamení přípravy dřeva. Počasí bylo opravdu lednové, teploty i přes den klesaly pod nulu, a bylo třeba s o teplo postarat.

Když byla zásoba dřeva doplněna jak ve dřevníku, tak ve faře samotné, mnozí z účastníků se rozutekli na výlety po okolí i po místních občerstvovacích stanicích.

 

Následující večer byl pak zasvěcen literárním počinům na dané téma i diskuzím okolo budoucnosti soutěže, zejména s ohledem na blížící se 50. ročník Trapsavce. Zejména se hovořilo o připravované knížce, na které usilovně pracuje Waki, o tom, jak by měla vypadat, jaký bude náklad a kde hlavně sehnat peníze.

 

Poté už došlo na čtení došlých i přivezených, případně na faře teprve vytvořených příspěvků.

První začal Miky se svým Podivným hospodským sejšnem U zrzavé Mery, v němž se to to přímo hemžilo trapsaveckými celebritami, po něm četla svou povídku Wattapa, v níž je Celebrita přezdívka. Z Brna doputovaly Kazatelovy básně Ranní představení a Zelený vesmír. Hafran svou povídkou Lady a tramp pracoval s myšlenkou, že drahé oblečení a luxusní auto nemusí být spolehlivým rozpoznávacím znamením celebrit. Wandri ve své povídce Tramp s velkým T přivedl posluchače do prostředí vrcholného trampingu, Miky se vzápětí básní zamyslel na tím, Kdo je celebrita. Trapsavecké celebrity se znovu objevily ve stejnojmenné povídce od Waki, aby vzápětí dostal slovo opět velmi plodný Miky a zamyslel se v básni Ne/smysl poezie. I v ní se to celebritami jen hemží.

Povídka Osudová od Toma vypráví příběh hudební celebrity, která před svou novou láskou tají, že je známou osobností až do chvíle, kdy zjistí, že i ona osudová láska je také celebritou – byť jiného typu.

Jediný zástupkyně Slovenska přispěla básní Popísať podnety, aby vzápětí zaněla Střepova povídka Svatý Jan pod Alvou, který nás zavedla na pokraj mystiky. Básní O volání dálek nám Šikulka připomněla, že jako celebrity můžeme ztratit své trampské kořeny. Šklíba svůj příspěvek pojala trochu jinak, neboť hrad střeží Cele Brita, černobílý hafan. Hanka pak přispěla pojednáním o Testování spacáků, vzápětí doplněném verši Ohlédnutím přes tóny. Následovalo Tapiino vyprávění, jak se jí, coby celebritě vnucoval jakýsi Wabi Ryvola – Setkání s celebritou. Celý čtecí večer byl zakončen Víťovou povídkou o tom, jak se v očích paďourské veřejnosti stal trampskou celebritou - Mám ho! Zlatýho!

V neděli už zbýval jen úklid, předání fary a loučení. Část účastníků ještě navštívila Béďu Šedifku na jeho haciendě.

Zvolené téma se ukázalo jako docela nosné a tak opět mohl vzniknout z naší sleziny sborník. Uvidíme, jak si psavci poradí s tématem na příští rok – Trampové na sněhu