Trapsavecké Miniatury č.35 - Jaroslav Šlejmar - Kutloch - CESTA DO PROMĚNLIVA

28.10.2014 16:32

S pořadovým číslem 35, přesto v pořadí třicátá šestá, vychází Kutlochova sbírka Cesta do proměnliva. O to, udělat v naší edici sbírku tomuto Zlatému Trapsavci, jsem usiloval už rok. Až letos v létě se ot povedlo, kdy mi Kutloch přislíbil, že mi pošle připravené podklady. Netrpělivě jsem tedy každý dem mail a těšil se, až začnu jeho práce zpracovávat a řadit. Dlouhou dobu marně, až jednoho dne na mne z poštovní schránky vypadl balíček rukopisů s průvodním dopisem, v němž kromě instrukcí stálo něco jako: "...pokud chceš udělat moji sbírku, přepiš si to, u mne by to bylo na roky..", podepsán Kutloch.

Po překonání počátečního šoku jsem se dal do práce a přepisoval a přepisoval. Mělo to něco do sebe, tak důkladně, jako tuto sbírku nemám přečtenou žádnou jinou - snad jen s výjimkou vlastní, ale ani tím si nejsem jist. Ale pozor autoři, tím nechci nabádat k posílání rukopisů, temppo vydávání Miniatur by tak kleslo na pětinu. Posílejte mi příspěvky elektronicky!

Když jsem to pak všechno přepsal, seřadil do formátu Miniatur, doplnil celostránovými ilustracemi před bloky oddělujícími jednotlivá tvůrčí období, ukázalo se, že to přesahuje maximální rozsah Miniatur. Nastalo období snadného, ale bolestivého mazání a obtížného, leč bezbolestného přeskupování básní. To vedlo k úspěšnému konci a tak konečně mohla sbírka jít do tísku.

Sbírka je věnována autorově manželce Lence, na jejím vzniku se ilustracemi podílel autorův syn Petr Šlejmar, místo předmluvy poslaoužila báseň Ladislava Stehlíka

Na závěr připojuji malou ochutnávku

Hafran

                   Dva

 

Šli po kolejích

a počítali pražce

kolik jim ještě chybí do mraků

Tak trochu velcí

Tak trochu děti

nedopočítají se

– hvězdoleti -