3x KAM ZA TECHNICKÝMI PAMÁTKAMI - Milan Plch - Belmondo, Jan Pohunek - Přebral

28.09.2012 17:10

KAM za technickými památkami

 

V brněnském nakladatelství Computer Press se během několika posledních let podařil zajímavý kousek. V edici domácích průvodců nazvané KAM vyšlo už několik knih, pod které se podepsali trapsavci. Má to nakonec i svoji logiku. Trampové mají procestovánu obvykle většinu republiky a mají oproti většinové ostatní populaci výhodu přímého poznání.

Po vcelku úspěšném vydání knihy KAM v ČR za vlaky a vláčky (záhy dojde už na její druhé rozšířené vydání a obrazové ztvárnění v televizním seriálu České televize, ale o tom více někdy jindy) jsem uvažoval, jestli by nestálo za to přiblížit obrovské bohatství našich zajímavých technických památek. Sám jsem si na to netroufal a tak jsem zalovil v trapsaveckých vodách a k mé obrovské radosti Přebral kývnul na spoluautorství. Začali jsme vymýšlet strukturu a od prvních momentů bylo jasné, že smluvenou jednu knihu naplníme naprosto bez jakýchkoliv problémů. Prokousávali jsme se jednotlivými oblastmi, materiálu přibývalo, a když jsme do nakladatelství poslali „počítačopis“ (kde že jsou rukopisy)stál u něho dovětek: Jsme si vědomi překročení rozsahu, zřejmě budeme škrtat. Nakladatel usoudil, že by to byla škoda a kývnul na knihy dvě. Materiálu stále neubývalo…. a tak se nakonec podařilo vydat knihy tři. KAM za technickými památkami jsou děleny po jednotlivých oblastech.

Kniha první ČECHY. Přes trošku zavádějící označení popisuje prakticky celé území Čech bez Prahy a centrálních Čech a české části Vysočiny.

Kniha druhá PRAHA A STŘEDNÍ ČECHY se týká nejen hlavního města, ale i středních Čech s přesahy, tedy spíše by byl výstižnější název centrální Čechy. Najdete v ní třeba Táborsko a Litoměřicko.

Kniha třetí MORAVA by si zasloužila název Morava, Slezsko a Vysočina.

Stejně jako celá edice je kniha vázaná, tištěná na křídovém papíru s řadou barevných fotografií. Ilustracemi ji opět ozdobila Šklíba. Obsahově se nesnaží být jen suchým shrnutím technických údajů, ale zaměřuje se i na zajímavosti, rarity a místa, která by zájemce o techniku si neměl nechat ujít. Na stránkách knihy najdete řadu muzeí, vodních i větrných mlýnů, mostů, železničních i silničních staveb, dotýká se techniky vojenské, letecké. Nechybí mapa, kontakty a další důležité informace. Nakonec se můžete přesvědčit sami. Kniha je už nejen v prodeji v knihkupectvích, ale prohlédnout si ji můžete i na stránkách nakladatelství:

https://knihy.cpress.cz/kam-za-technickymi-pamatkami-cechy.html

https://knihy.cpress.cz/kam-za-technickymi-pamatkami-praha-a-stredni-cechy.html

https://knihy.cpress.cz/kam-za-technickymi-pamatkami-morava.html

 

Belmondo