Dvě čtyřky pro Trapsavce - Hanka Hosnedlová

08.06.2018 11:26

   Ani hollywoodský scénárista by nevymyslel lepší přírodní prostředí, než jaké si užívali účastníci 44.slavnostního ohně Trapsavce, nejstarší literární soutěže u nás. Ten se uskutečnil tradičně v posledním květnovém víkendu poblíž Kunžaku, jen pár kilometrů od vyhlášené jindřichohradecké úzkokolejky. Krásná oválná paseka obklopená ze všech stran vzrostlým lesem, potůček s vodou, která se dokonce dala pít, měsíc šajnící jako stříbrná lucerna po celou noc… Tady by zaplesalo nejen srdce každého literáta a trampa, ale i všech milovníků přírody a krásy vůbec. Navíc v sobotu a v neděli, navzdory předchozím lijákům, počasí jako vystřižené z magazínu.

    Za tento objev roku, co se prostředí týče, patří dík kamarádu Bobovi ze Stálkova a Adamu Viklickému. Jinak velké pochvalné „umí“ pochopitelně náleží i vynalézavému a pracovitému  Hafranovi, hlavnímu pořadateli Trapsavce, a řadě dalších obětavců, za skvělý program a zajištění všech zdánlivě samozřejmých maličkostí, bez kterých by tato akce ani být nemohla.

    Sobotní odpoledne bylo vyhrazeno celé plejádě autorských křtů. V kvartetu nových knižních Miniatur, prezentujících už pár let autory trapsavecké soutěže, se zde představili Doug (Tomáš Machalík, Kladno) s titulem Sveřepí šakali, Tom (Tomáš Racek) s publikací Les je náš, Víťa (Vítězslava Felcmanová), která své Miniatury nazvala Do oblak a Kačer (Radek Kottner) se zvědavost vzbuzujícím titulem Tele. Nutno dodat, že každý z autorů měl svou vlastní „křticí“ láhev, stejně jako ti, kteří posléze uvedli na scénu řadu nových knižních titulů se společným jmenovatelem trampingu. Tyto lahve pak samozřejmě kolovaly i mezi posluchači, takže přítomní měli šanci porovnávat chuť několika druhů rumu a jiných, pro čerstvé knihy vhodných lihovin. Nových publikací bylo opravdu hodně, včetně pětice slovenských novinek, z nichž mne osobně zaujala především kniha věnovaná v trampském světě známému, činorodému kamarádovi Indošovi, který žil dlouhá léta na Tasmánii a který bohužel už vandruje po nebeských chodníčcích. Touto neformální autogramiádou provázel převážně bluegrassovými písničkami s vlastními texty kamarád Harmonika z Českého Krumlova. Potěšující je i další skutečnost, a to poměrně početná letošní squadra slovenská v čele s D´Adym. A navíc - většinu z uvedených knih a celou kopici dalších bylo pak možné si pořídit přímo na místě, včetně trampských nahrávek na CD. V programu nechyběla samozřejmě ani beseda s porotou a vzhledem k opakujícím se salvám smíchu ani v této části nebyla nouze o humorné okamžiky. 

    Slavnostní zapálení večerního ohně mělo tentokrát zajímavé ozvláštnění díky Bobovi, který nejprve rozdělal ohýnek pomocí malého luku, přenesl jej na postranní ohniště, kde si teprve pak zapálili fakule tradiční ohňonoši. Předčítání vítězných prací z jednotlivých kategorií a předávání cen jejich autorům prokládaly čtyři bloky tomboly s vesměs trampskými, užitečnými i méně užitečnými, cenami. Ale báječně se přitom bavili i ti, co vůbec nic nevyhráli… Hudbou provázeli tentokrát Choroši se širokým repertoárovým rejstříkem, se kterým se po oficiální části ztotožnili i další muzikanti, takže hudební produkce se pak protáhla doslova do rána.

     V prvním sledu vyhlásila Kawi výsledky již 25.ročníku fotosoutěže Trasa, z níž vítězné práce si mohli všichni prohlédnout na uspořádané výstavce. V šesti tematických kategoriích si většinu cen rozebrali slovenští kamarádi Haluz (Bohdan Mezei), který získal i hlavní cenu Dědka Trasáka, a FOtep (Peter Pintér), v závěsu za nimi pak i velice nápaditý Višňák (Ondřej Jaroš).

      V kategorii prózy do 23 let obsadila první místo Kateřina Vincencová (Praha) s povídkou Lesní život smrků a borovic a zároveň získala i Malého Trapsavce. Druhý stupínek zůstal neobsazený a na třetí příčku se vyšplhala mladičká kamarádka Štěňátko – Barbora Mlčáková (Plzeň) s povídáním nazvaném Šerif a Nešika. V poezii pak byla udělena pouze druhá cena, a to Alexandře Fraňkové (Praha) za (podle mne velice zdařilou) báseň Nález.

       Za povídku První třída si v kategorii prózy nad 23 let odnesl první cenu Kačer (Radek Kottner) z Plzně, na druhé příčce se umístila Žabka (Zuzana Kreislová) z Brna s povídkou Od kořenů a na třetím stupínku se umístili Doug (Tomáš Machalík) z Kladna s prací Jak jsme volili šerifa a Brixen (Jiří Havlíček) z Jihlavy s povídkou Oheň míru.

      V poezii ve stejné věkové kategorii zabodovala Lenka Hejdová (Třtice) s Přespáním na horách, druhé místo obsadila Tereza Hejdová (rovněž Třtice) za verše Nokturno. Také v této kategorii byly uděleny dvě třetí ceny, a ty získali – Jim (Jaroslav Kudláček) z Frýdku-Místku s básní Navzdory rokům a Jirka Fialová (Velké Meziříčí) s verši nazvanými V násobcích.

      Próza oldpsavců vynesla dokonce dvě první a dvě druhá místa. První za povídku Ztráty a nálezy patřila kamarádce Pavlís (Pavla Slepičková, Strakonice) a Tonymu (Michael Antony, Praha) za Dost dobrej nápad), druhá místa pak byla pro Hafrana (Jan Frána, Plzeň) za povídku Štvanice a Tomovi (Tomáš Daněk, Praha) za titul Drsňák. A stejný autor si odnášel i třetí místo za povídku Šutráky a machři. Také v poezii oldpsavců bylo těžké rozhodování, takže byly nakonec uděleny tři třetí ceny. Zase je tu pondělí je vítězná báseň na prvním místě od Mikyho (Miroslav Marusjak, Olomouc), druhé místo Tapi (Iva Synáková, Brno) za báseň Ve škaltulce a na třetím stupínku se umístila Zdeňka Líbalová (Mělník), Dollyk – Petr Doležal (Hlinsko) za Poslední útočiště a Crischot – Zdeněk Ryšánek (Vlašim) za Doupovské vrchy.

       Poprvé se však tentokrát Zlatý Trapsavec dostává do slovenských rukou, a tímto premiérovým autorem je Joko (Peter Jokl, Partyzánké). A poprvé také bylo převzetí nejvyššího ocenění provázeno takovou bombou, při které nejedno oko zaslzelo. Joko totiž při přebírání ceny přede všemi přítomnými požádal o ruku svou nic netušící přítelkyni Pavlís. Tak to se ještě na Trapsavci nestalo! I když několik trampských manželství se našlo právě při této akci.

       Neméně nadějný a povzbuzující je fakt, že letošní ročník zaznamenal opět nárůst soutěžních příspěvků, kterých se letos napočítalo přes dvě stovky. Vítězstvím ve 44.ročníku se sice nikdo nezařadil do oldpsaců, kterých jinak přirozeně přibývá, ale na druhé straně se tentokrát poněkud ztenčily řady psavců ve věkové kategorii do 23 let. Proto také pořadatelé vyhlásili naprosto ojedinělou akci - Ulov svého youngpsavce, čímž hodlají motivovat i své trampské literární okolí k náboru mladých tužek. A já věřím, že příští rok zaznamená skutečně příliv těchto mladých odvážlivců s trampskou duší.

Foto: Pavouckej

Další fotografie najdete na: https://trapsavecke.rajce.idnes.cz/Trapsavec_2018/