Jana Zábranská Halbhuberová – Popka - ŠUMAVSKÉ POHÁDKY PANÍ TMY

28.07.2022 07:55

Na 48. výročním ohni TRAPSAVCE jsem v sobotu odpoledne představil čtyři nové knížky trampských autorů, mezi nimi i knížku pohádek nejen pro děti ŠUMAVSKÉ POHÁDKY PANÍ TMY od Jany Zábranské Halbhuberové - Popky s ilustracemi její dcery Terezy.
Knih s pohádkami od trampských autorů nevyšlo mnoho, pamatuji si v samizdatu vydané pohádky/povídky se zvířecími hrdiny od Jaroslavy Šálkové - Kavčete, pár sbírek vydaných v samizdatu a krásnou knížku Tomáše Racka - Toma - Osmero pohádek nejen pro trempulata vydanou vlastním nákladem v roce 2019.
Jana Zábranská Halbhuberová – Popka je básnířka a prozaička, která vydala sbírku básní City city pocity (ilustrace – obrazy Jany Martiny Švecové) a knihu pohádek Šumavské pohádky paní Tmy (nejen pro malé čtenáře; Kašperské hory; vlastním nákladem, 2022);
Pochází z Hrádku u Rokycan, kde prožila dětství a mládí, ale dalších téměř čtyřicet let prožila na Šumavě poblíž Kašperských Hor, v Podlesí – Vogelsangu. Zde je doma, a proto jsou její pohádkové příběhy zasazené do šumavské krajiny v blízkém i vzdálenějším okolí městečka Kašperské Hory.
Vzděláním je zemědělská inženýrka. Během let vystřídala mnoho profesí jako například správce rekreačního objektu, provozní na hradě Kašperku nebo v městském infocentru. Několik let pracovala na rodinném šumavském ranči, a v neposlední řadě i jako masérka a terapeutka. V současné době pracuje v sociálních službách jako koordinátorka sociálně aktivizačních služeb pro seniory a jako pečovatelka.
Vokoun