Kenyho VOLEJ

04.12.2011 10:42

Kenyho VOLEJ (VOodácká Lyricko – Epická Jatka)

aneb Trapsavec má mladšího brášku!

A už teče rum

Narodil se v pátek 28.10. A vlastně ne! Vezmu to pěkně po pořádku. Samotná myšlenka na uspořádání vodácké literární soutěže se zrodila v hlavě kamaráda Píga někdy začátkem roku 2010 a už v létě bylo možné v některých vodáckých kempech a na internetových stránkách najít výzvu k účasti i propozice soutěže. Jak už to bývá, každý začátek je těžký, a tak trvalo celé dva roky, než se sešlo dostatek příspěvků na to, aby mohla být soutěž vyhodnocena a vydána kniha. Tím se první ročník natáhl na dva roky. Nakonec se vše podařilo a nastala slavnostní chvíle vyhlášení výsledků a křtu knihy..

Mirek Valina přebírá ceny za své tři povídkyK tomu došlo právě onoho zmiňovaného dne v Praze, ve vodáckém klubu Válec. Byla představena porota, rumem pokřtěna kniha, předány ceny úspěšným autorům, promítnuty vodácké filmy, a pak už začali hrát přítomní kytaristé, kteří nás perfektním výkonem oblažovali až do pozdních nočních hodin. Současně s tím probíhala autogramiáda, při níž k radosti autorů za nimi chodila krásná děvčata pro podpisy.

Soutěž samotná se od té Trapsavecké liší v několika bodech. Předně je to pouze soutěž prózy, na téma české nebo slovenské vodáctví s tím, že povídky mají mít rozsah 3 000 – 28 000 znaků. Dalším rozdílem je, že nebylo stanoveno pořadí umístění vítězných povídek. Z došlých 46 příspěvků vybrala porota ve složení paní spisovatelka Věra Nosková, Veronika Koňasová a Jiří Nosek 15 nejlepších prací,  které byly zařazeny do knihy s názvem „Drž hubu a pádluj“ a jejich autoři obdrželi ocenění a za každou přijatou povídku i hodnotné dary od sponzora soutěže, firmy Warmpeace.Tony v davu fanynek při autogramiádě

Potud rozdíly. A co má vodácká soutěž společného s tou trampskou? Tak třeba samotného Píga, kterého účastníci letošního Trapsavce znají jako držitele 2. a 3. místa v kategorii próza, dále pak fakt, že z patnácti oceněných povídek jich celých deset pochází z per Trapsavců. V neposlední řadě se k Trapsavci sympaticky hlásí i sám Pígo v předmluvě  knihy.

Pod povídkami v knize jsou podepsáni: Eva Obůrková – Šklíba, Jiří Nosek – Pígo, Michael Antony –Tony, Mirek Valina, Jan Frána – Hafran,  Divnej Brouk, Jana Maxová, Petr Ivan, Jiří Fencík a Víťa Felcmanová. Myslím, že knížka rozhodně stojí za přečtení. Už jsem ji viděl v několika knihkupectvích, je možné si ji i objednat na adrese knihy@vydaniknihy.cz .

Trapsavecká sešlost na křtuA vzhledem k tomu, že současně se završením prvního ročníku soutěže Kenyho VOLEJ vyhlásil Pígo hned ročník nový, nezbývá mi, než nové literární soutěži popřát světlou budoucnost, přízeň sponzorů, zájem čtenářů a hlavně plodnost autorů. A Pígovi poděkovat za tento, v dnešní době tak odvážný, počin.

Propozice nového ročníku najdete na adrese:
https://www.vydaniknihy.cz/stranky/8/vodacka-soutez/

Hafran

foto Václav Bibr, Hafran