Kniha KAM za vlaky a vláčky a televizní seriál Kouzelná železnice

21.10.2012 11:27

O tom, že železniční doprava, i v době kdy se zásluhou našeho takřka zcela monopolního mamutího dopravce Českých drah netěší dobré pověsti, stále oslovuje nejen řádku železničních nadšenců a fanatiků, svědčí i vcelku slušný prodej knihy KAM v ČR Za vlaky a vláčky, kterou se mi podařilo poslat do světa před dvěma roky. Několik tisíc prodaných kusů si nejen vyžádalo druhé rozšířené vydání, ale také se stalo námětem televizního seriálu.

V těchto dnech se na pulty knihkupců dostalo druhé vydání knihy nazvané tentokrát KAM za vlaky a vláčky. Oproti prvnímu vydání přibyla padesátka stran textu, ale i nových fotografií. Co se nezměnilo je členění jednotlivých kapitol podle krajů naší republiky včetně blízkého zahraničí a železničních zajímavostí. V těch přibyly aktuální novinky – výjezd soukromých expresů RegioJetu, skoro zapomenutá historie našich obrněných vlaků nebo připomenutí slavné historie výroby vozů a lokomotiv. Kniha si neklade za cíl podrobně mapovat železniční dopravu minulosti a současnosti, ale připomenout to nejzajímavější včetně odkazů na další zdroje informací. Odlehčující ilustrace jsou opět dílem Šklíby. Je na křídovém papíru se slušnou grafikou, která je typická pro celou edici KAM. Podívat se na ni podrobněji můžete zde:

https://knihy.cpress.cz/kam-za-vlaky-a-vlacky.html

Na stránkách uvedené spoluautorství Přebrala neberte tak vážně, jde o chybu nakladatele, kterou beru jako drobnou kompenzaci za to, že v knize samotné je opomenuto uvedení části fotografií, které naopak skutečně Přebral poskytl.

A k televiznímu seriálu Kouzelná železnice. Po takřka dvouleté přípravě došlo od letošního srpna k natáčení, které právě tento týden bylo dokončeno. Seriál bude devítidílný, každý díl představuje pět až šest železničně zajímavých míst naší republiky. Opět v odlehčeném stylu s vtipným komentářem, o který se postaral herec Martin Dejdar. Na obrazovky se dostane s největší pravděpodobností v lednu příštího roku, o čemž ještě dám vědět.

 

Belmondo