Magdalena Karelová – Waki - TAJEMNÁ MÍSTA KOMUNISMU

04.04.2018 14:08

Nakladatelství Cpress při výročích, kterými naše země prochází, Waki  a Belmonda oslovilo k napsání dvou titulů. Zatímco Belmondo se "popasoval" s nacismem, (a jeho kniha zde bude rovněž představena), Waki sepsala průvodce po období socialismu. Ovšem jak píše v úvodu, nejde o politické dílo, ale o průvodce, který vás zavede na poměrně netradiční výpravu do naší historie. Dočtete se o místech, která navždy stigmatizovala 50. léta, ale také o unikátních technických památkách, projektech, lokalitách a lidech. 

Vydejte se na místa známá, méně známá i zcela neznámá, která jsou spojená s jedním z nejtěžších období našich dějin. Přestože z hlediska dějin lidstva to byl pouhý časový zlomek, pro Českou (respektive Československou) republiku bylo toto období velmi významné, neboť ­trvalo téměř polovinu její existence a mělo naprosto zásadní dopad na všechny sféry života občanů. V knize naleznete mnoho zajímavých lokalit, unikátních staveb, retro muzeí, uměleckých děl a zpřístupněných krytů civilní obrany, ale i komunistické lágry, památníky monstrprocesů a kolektivizace a muzea železné opony. Objevte zapomenuté příběhy, osudy a tajemství. Co v knize najdete: * přehled vybraných známých, méně známých i úplně neznámých míst, která jsou spojená s komunistickým obdobím u nás; * historické střípky a medailonky zajímavých osobností; * barevné fotografie; * základní informace o místech (webové stránky, adresa, GPS).

Waki, jak známo, je zkušená trapsavecká autorka, již dlouho v kategorii Oldpsavců, je i trapsaveckou porotkyní, věřím, že tahle kniha zaujme mnoho kamarádů, kteří v ní mohou najít i řadu cílů pro své vandry.