Na křídlech ptáků podruhé

24.04.2015 08:31

Miky Marusjak nás potěšil novou báječnou sbírkou básní, a zároveň i překvapil -  po sbírce „Jenom jako“ a trapsaveckých miniaturách „Dunění ticha“ letos na jaře nakladatelství Spoudní proudy vydalo jeho novou básnickou knížku nazvanou „Na křídlech ptáků“. Nejsou to verše v podobě, na jakou jsme zvyklí z obou předchozích sbírek. Tentokrát se jedná o soubor haiku a haikových aforismů, těch zvláštních podle předpisu veršovaných pocitů básníka, které vykvétají, když se čtou a jejich poselství se pustí do čtenářovy hladové představivosti. Mikyho haiku pocházejí z různých zdrojů - jsou důvěrně niterní, biblické, nechybí inspirace známým okolím a přírodou - ale zároveň nepostrádají trampský podíl, protože trampské srdce vždycky tvoří po trampsku. Nechat se vést jednou myšlenkou za druhou a prožívat je jako jedinečné události, naléhavé vzkazy a nelítostné obrázky prostředí, které nám bylo dáno k životu a toulání  -  takový dojem vyvolávají Mikyho haiku, a když sbírku pročteme až do konce, máme chuť se vrátit na začátek a číst znovu.

Na obálce knížky se k nebi vznášejí černé obrysy křídel kazachstánských ptáků. Pocházejí z  díla vynikající brněnské fotografky Jany Navaříkové, a její galerie černobílých fotografií Mikyho sbírku doprovází. Ta souhra je udivující - jakoby se fotografie držely haiku za ruku, procházely spolu lesnatou a polnatou krajinou, zastavovaly se v tajemných městských zákoutích, a navzájem si povídaly. Vyzývají čtenáře, aby se připojil, čtenář těm dvěma taky ruku podá a projde se s nimi po poetických a černobílých cestách, rozhlíží se, obdarovává svou vnímavost a fantazii, a na konci výpravy jistě nelituje, že se do básnické duše Mikyho Marusjaka a obrazového vidění Jany Navaříkové vydal.

Když se mi nějaká báseň hodně líbí, tak si ji přepíšu do svého deníčku, abych se z ní mohla těšit všude a často. Takový osud čeká i některou z Mikyho haiku, ale je tu problém. Kterou si při rozhodovacím nadšení do deníku vybrat? Hodně přitažlivá je tahle:

Svinské erupce!

Zase trhám kosatce

Za zdmi blázince

 

Ta je v knize doplněna pochmurnou a znepokojivou fotografií zdi skutečného blázince brněnského, takže dojem z veršů je pěkně umocněn. Nejspíš se ještě rozhodnu pro tuhle tuláckou:

Tulácké boty

ušpiněné prachem cest

Krok do soboty

 

Jenomže s tímhle nadšením by se deníčkový sešit rozrůstal o další a další Mikyho haiku, až bych je nakonec přepsala všechny. Ale proč ne?

Novou sbírku Mikyho Marusjaka „Na křídlech ptáků“ je možné dostat prostřednictvím internetového obchodu Dřevěná cikáda - www.drevenacikada.cz, nebo na letošním trapsaveckém ohni.

Kavče