OSADNÍ TOULKY - Nohejbal na trampských osadách v okolí Prahy - Vltava a Berounka

24.08.2015 15:15

Jak již napovídá název: OSADNÍ TOULKY s podtitulem Nohejbal na trampských osadách v okolí Prahy - Vltava a Berounka, jedná o knihu věnující se historii a současnosti sportu, který vznikl v dobách 1. republiky na tehdejších trampských osadách.

Autorem knihy je Martin Maršálek, který jen pro zapracování tohoto prvního* dílu Osadních toulek uskutečnil rozhovory se 471 pamětníky a navštívil 272 pražských a středočeských osad.

Výsledkem jsou medailonky celkem 131 více či méně známých osad, založených ještě před válkou, ke kterým je přidáno velké množství archivních i současných barevných fotografií (odhaduji, že jich je kolem 600). To vše i s přesnou lokací.

Součástí knihy jsou i kapitoly věnované historii trampingu (převážně prvorepublikového) a nohejbalu, rovněž tak vzpomínky Jana Hlaváče z brdské osady Delaware (kterému bylo letos 102 let) a jen o něco mladší nohejbalové legendy Vladimíra Vilimovského.

Kniha jistě potěší každého, kdo se zajímá o trampskou historii, protože doposud ještě nevyšla tak dopodrobna popsaná sportovní tvář českého osadního a později i chatového trampingu.

Knihu o rozsahu 272 stran vydalo nakladatelství Mladá fronta.

 

V případě zájmu o knihu OSADNÍ TOULKY stačí napsat na redakční mail Trampského Magazínu: trampsky-magazin@centrum.cz nebo využít e - obchůdek na stránkách www.trampsky-magazin.cz.

Cena knihy je 260 Kč + poštovné.

* Připravovaný druhý díl knižní řady Osadní toulky nese podtitul Nohejbal na trampských osadách v okolí Prahy – Sázava. Termín vydání zatím není s vydavateli dohodnut, předpokládá se rok 2016. Publikace by měla mít stejný rozsah a provedení, jako první díl. Měla by obsahovat osady z povodí Sázavy (úsek Soběšín – Davle) a na jejích větších přítocích (Konopišťský potok, Benešovský potok, Mnichovka, Blanice).

Tony