Osmero pohádek nejen pro trempulata - Tomáš Racek - Tom

05.06.2020 15:10

Stesky o tom, jak nám ubývá trampů, jak mladá generace má zájem jen o mobily, tablety a počítače, a příroda je nezajímá, zaznívají často a už dlouho. Ale že by s tím chtěl někdo něco udělat,  se tak často nevidí. Pravda, jsou kamarádi, kteří již od malička své potomky tahají po lesích i vodách, trapsavci loví youngpsavce do 23 let, ke vztahu k přírodě vedou oddíly skautů, pionýrů, tomíků a dalších dětských organizací.

Ale co my, ostatní trampové? Rázně se k trampské osvětě postavil kamarád Tom Racek, když coby trapsavecký oldpsavec vymyslel a na papír hodil osmičku trampských pohádek, určený ke čtení těm nejmenším adeptům trampského údělu. A protože se dočkal od kamarádů kladného přijetí, rozhodl se jít ještě dál a vydat své pohádky knižně.

Hlavní postavou pohádek je malý Jiřík, který jezdí se svým otcem na vandry a zažívá různá dobrodružství, při nichž je jeho průvodcem skřítek Voštináč.

Knížka vás provede mnoha z trampských teritorií, dozvíte se, jak Jiřík s Voštináčem čerpali mlhu  a barvili listí na Roverkách, na Křivoklátsku budili jarní bejlí, v Zadní zemi otevírali dveře létu, rozbíjeli kroupy v Lužických horách, řídili letový provoz na Kokořínskem, zasklívali louže a zašívali mraky na Brdech.

Vše je psáno laskavým jazykem a doplněno úžasnými ilustracemi Moniky Narovcové. Předmluvu pak sepsal další oldpsavec, Radek Kottner – Kačer.

Knížka vyšla v pevné vazbě ve vlastním autorově nákladu, k dostání je buď přímo u něho, nebo v e-shopu na stránkách Trampského magazínu (www.trampsky-magazin.cz).

Myslím, že tahle knížka by neměla chybět v knihovničce žádného trampského rodiče či prarodiče, který to myslí s budoucností trampingu v Čechách vážně!

Hafran