Přípitek Hafranovu Kalendáři plzeňskému

21.11.2014 11:54

Ve středu 19. listopadu večer jsme v Polanově síni Knihovny města Plzně připili na šťastnou cestu ke čtenářům Hafranově nové sbírce dvanácti trampských a vodáckých povídek, která má podtitul Rok pod širákem a vyšla jako už třetí trampská povídková sbírka v rámci edice Kalendáře plzeňského coby Kalendář plzeňský na rok 2015.

Všechny příchozí v totálně zaplněné Polanově síni ( zúčastnilo se i 14 trapsavců, z toho 3 Zlatí, 1 porotce, 2 oldpsavci a jedna držitelka Malého Trapsavce, kromě toho i 10 členů Hafranovy domovské T.O.Kopretina ) přivítala nejprve paní Horáková z městské knihovny a poté předala otěže pořadu Petrovi Náhlíkovi – Vokounovi, který na její přivítání navázal přivítáním trampským a pak požádal o pár slov editora sbírky Vladimíra Gardavského – a po něm už se své kytary chopil nestor plzeňských trampských písničkářů Bohouš Šedifka Röhrich.

Tou dobou už Polanovu síň naprosto ovládla kamarádská atmosféra, ve které střídavě četl Hafranovy povídky herec Jindřich Kout a Šedifka hrál a zpíval a my s Vokounem jsme to vše prokládali povídáním o Hafranových povídkách, o předmluvě, kterou napsal Jeňýk Valeš, rozhovorem s ilustrátorkou sbírky Milenou Kutkovou a hlavně rozmluvami s Hafranem, při kterých se vzpomínalo, mluvilo se o jeho psaní, o vandrování, vodáckých putováních, o nepřeberném množství dalších až děsivě rozsáhlých a rozmanitých aktivit, sahajících od organizování trampské literární soutěže Trapsavec, přes vydávání polosamizdatové edice Trapsaveckých miniatur, kde už desítkám kamarádů vyšly sbírky prózy i poezie, až po řezbářství, stavění kytar, střelbu z luku a rytířské hry.

Řeč se nemohla nestočit k trampské osadě Kopretina, kterou Hafran spoluzakládal, k lidem a místům, která ho při psaní inspirují… zkrátka večer bez jediné kapky nudy doplynul až ke slavnostnímu přípitku, před kterým jsme ještě popřáli sbírce a jejímu autorovi postupně já, Vokoun, Jindra a Jeňýk. Poté k lahvím a ke slavnostnímu přípitku už přistoupili Šedifka a Hafranova žena Dany a ti společně s námi se všemi rumem a šampaňským přivítali Rok pod širákem na světě.

Byl to přípitek, který nám kmotříčkům téhle povídkové sbírky zatraceně dobře chutnal. Jak jsem řekl ve středu večer ve svém přání – Hafran je člověk, který by nesměl chybět v partě, se kterou bych vyrazil krást koně, a stejně tak nesmí jeho povídky chybět v mé knihovně. Prostě proto, že mají Hafranovu duši. A vsadím boty, že nejsem sám, kdo si myslí přesně tohle.

 

Mirek Valina

foto Lenka Leňucha Fránová

Další fotky na: hafran.rajce.idnes.cz/Kalendar_plzensky_2015/