Trapsavec ve Fort Yukonu

07.06.2022 16:38

 

48. slavnostní oheň Trapsavce spojený s vyhlášením jak výsledků téhle literární soutěže, tak trampské soutěže Trasa se konal na tábořišti nedaleko Hradce u Stoda. Stalo se tak na stejném místě, které bylo ještě přede dvěma měsíci slavným zlatokopeckým Fort Yukonem na Hořina River.

První na místo dorazila Waki s dětmi, pak Hafran, do večera dorazili ještě Tom, Pavlís, Joko, Tony, Kašík a Mejla. Tom ještě večer vysekal louku a nápad začít dělat dřevo jsme rozehnali červeným vínem.

Dřevo tedy zbývalo na pátek. Hafran se roznemohl, takže se flákal u rytí ohniště a vožením kamenů, zatímco chlapi se postarali o těžbu kmenů na hranici a na přikládání. Pavlís si vzala na starosti chrastí a menší klacky. Také bylo potřeba hranic postavit a vztyčit vlajkový stožár.

V podvečer bylo hotovo a na tábořiště docházeli další z účastníků. Sedělo se a povídalo u užitkového ohně před srubem, část kamarádů se odebrala do nedalekého Hradce do hospody. K večeru nás trochu pokropil Pajda, ale jen tak, aby se neřeklo.

Sobotní dopoledne bylo ve znamení dalších příjezdů, zatímco organizátoři chytali vše na program. Ten byl oficiálně zahájen ve dvě hodiny odpoledne, organizátoři přivítali přítomné a došlo na křtění knížek. První přišly na řadu Miniatury, konkrétně 94, věnované Padremu, 96 Murdochovi a nakonec Hadži se Šikulkou představili č.95, jež bylo rozloučením s Dollykem, který nás náhle opustil v prosinci minulého roku.

Poté Fredy se Sašou zahráli dvě písničky a ke slovu se dostali Túlavá Jackie a Jakup Florian, kteří pokřtili knihu jeho haiku s názvem Pár zrn(ek), pár (po)citů. Po nich dostal slovo Vokoun, který si nejprve pozval Kutlocha, aby společně představili jeho Cepování krajiny a fotografické knihy Brdy, s černobílými fotkami Petra Ježka – Námořníka doprovozenými Kutochovými verši. Jackie s Fricom představili knížku Na vandri so Severkou.

Vokoun pak pokračoval představením sbírky veršů Bílé trnky od Dana Kolingera a knihu Šumavské pohádky paní Tmy od Jany Zábranské Halbhuberové - Popky s ilustracemi její dcery Terezy. Po další Fredyho hudební vsuvce se ujal slova Tony, který za asistence autora, ilustrátorky Pavlís a tvůrce obálky Hadžiho představil Hafranovu pátou trampskou detektivku Případ zmizelých kormidelníků.

Následoval Miky, která představil svou sbírku haiku s názvem "Hejna Vzpomínek" s ilustracemi další trapsavecké autorky Evy Macholánové.Tím knižní novinky letošního trapsavce skončily a Fredy definitivně dostal prostor pro jeho Trapsavytí, věnované jím zhudebněným básním, mimo jiné i Crischotově. Všechny tyto publikace budou více představeny v Knižních novinkách na webu a v příštím trapsaveckém buletinu.

Po recitálku byla vložena pauza, aby úderem čtvrté hodiny byl zahájen seminář s porotou. Ten byl letos výjimečný tím, že se na něm porota sešla v plném počtu. Stalo se tak v historii Trapsavce snad teprve podruhé.Souběžně s tím probíhal trapsavecký knižní veletrh a prodej lístků do tomboly, divácké hodnocení vystavených prací zaslaných do Trasy.

Po další přestávce, po osmé hodině večerní byl zapálen slavnostní oheň. Zapalovači byli Georgina, Čiksika, Linda a Frico.

Oheň vzplál, zazněla Vlajka a po ní přítomní minutou ticha vzpomněli památku těch, co nás již opustili. Následně se slova za nepřítomnou hlavní organizátorku Trasy Kawi ujali Waki a Mejla, aby vyhlásili výsledky této soutěže a předaly ceny. Celkovým vítězem se stal kamarád Višňák.

Po hudební vsuvce v podání Tapiny, Salima, Bacila, Fenika, Harmoniky a Chryse, začal první blok čtení příspěvků, následovaný předáním cen, losováním tomboly a opět hudební vsuvkou. Takové bloky proběhly celkem čtyři a vyvrcholily krátce před půlnocí předáním Zlatého.

Rozdaly se sborníčky a camrátka a kapela pokračovala v hraní až do rozbřesku. Svítání u ohně zastihlo posledních pár vytrvalců.

Neděle byla ve znamení úklidu, likvidace ohniště, balení, potyčky s bandou šílených motorkářů, devastujících okolní lesy, a odjezdů kamarádů.

Děkujeme všem, kdo se na průběhu Trapsavce podíleli, pomocníkům se dřevem, sekáním a hrabáním louky, ohnivcům, kteří se starali o oheň, muzikantům, porotcům, autorům za zaslané příspěvky a všem, kteří dorazili.

Tak příští rok zase někde!

Fotky: Waki, Joko, Bacil,