TRAPSAVECKÉ MINIATURY 1 – Kde Měsíc vítězí – Martin Šlápota – Šlápi

08.01.2012 18:27

KDE MĚSÍC VÍTĚZÍ – Martin Šlápota – Šlápi

 

   První sborník naší edice je hotov, stala se jím sbírka Kde Měsíc vítězí. Ve sborníčku najdete 7 povídek a 4 básně, včetně dvou povídek, které se umístily v Trapsavci.

   Když jsem vybral Šlápiho coby prvního autora edice Trapsavecké miniatury, ptal se mně, proč zrovna on je první. Odpověď je prostá! Totiž právě Šlápiho tvorba mne inspirovala k vytvoření této edice. Na Trapsavci mě jeho povídky zaujaly natolik, že jsem ho požádal i o práce, které se buď neumístily, nebo je ani do soutěže neposlal. Když dorazily a já si je přečetl, zjistil jsem, oč jsem mohl přijít. A protože nerad čtu z počítače, neváhal jsem a vyrobil si pro sebe sborníček – vlastně dva, jeden jsem poslal panu autorovi. Potom jsem si uvědomil, že stejným způsobem mi mohou uniknout i zajímavé práce dalších psavců. A nápad na vytvoření edice byl na světě. Takže v tomto případě bylo nejdříve vejce a pak teprve slepice – tedy pokud tím vejcem myslíme sborník a slepicí edici. Ale to není jediný důvod, proč jsem po Šlápiho tvorbě sáhl. Sdílím s ním nejenom způsob vandrování, oblíbené jídlo, muziku, ale hlavně literární vkus.

   Jeho povídky jsou dobře namíchanou směsí romantiky, drsné reality dnešního dne, někdy i tajemna. A z jeho básní mne jedna přímo dostala. Je to ta, jejíž název dal jméno celé této sbírce. Přeji příjemné počtení!

Hafran

P.S. Malá ochutnávka:

Kde Měsíc vítězí

 

Večerní obloha

bitevní pole.

Král Měsíc s armádou hvězd

proti nim jednotky světel a neonů

jednoho z tisíců měst.

 

Nebe je bez svitu

jen města záře.

Sleduji porážku bez hlesu

poklekám, balím a lámu klíč

odjíždím někam do lesů.

 

Chci tam, kde Měsíc vítězí.