TRAPSAVECKÉ MINIATURY 3 – Poslání za úplňku – Vladimír Javůrek – Velkej Drak

23.01.2012 14:22

   Do této útlé sbírečky se vešlo 6 povídek, 7 básní a 4 Drakovo vlatnoruční ilustrace. Z jeho tvorby se dozvídáme, že jeho tak oblíbené Brdy jsou místem nejenom nádherným a trampskou duši těšícím, ale i místem hodně tajemným, kde o podivná setkání není nouze. Třeba s trampskou smrtí, upíry, cizinci z nejrůznějších koutů planety Země. Básně pak prozrazují citlivou autorovu duši, což snad nejvíce vyplulo na povrch vcítěním se do pocitů fazolí v konzervě, jak o tom píše v básni Osud.
   Sbírku doplnil obsáhlou předmluvou Tony, v níž mimo jiné prozrazuje do této chvíle naprosto neznámý fakt, že Velkej Drak je i autorem trampského románu, který existuje prozatím v jednom jediném exempláři. Snad se tedy můžeme těšit, že jednoho dne bude jeho náklad rozšířen, neboť jak v předmluvě píše Tony: "Kamarádky i kamarádi, v tomto románu se teprve dějí věci!"
 
   A na závěr obvyklá malá ochutnávka:
 
>Michal nestačí ani mrknout, když se mu Nikita bleskurychle zakousne do krku. Z hrdla mu vyrazí příšerný řev a pak se už okolím rozléhá jen smrtelný chropot. Nikita s jeho tělem mrští na zem, poklekne a znovu se zakousne. Z opačné strany se na něj vrhne Ďáblice a prokousne mu i druhou tepnu.
„Nechte nám taky něco,“ ozvou se Vendy s Mínou současně a vrhnou se na Michalovo, teď již bezvládné tělo.
„Napiješ se taky?“ otočí se na mě Rose.
 S pohledem upřeným na upírky, vysávající Michalovo tělo, tiše pronesu:
 „Asi ani ne. Přeci jen to byl kamarád, i když se dal na špatnou stranu.“
Rose mě uchopí za ruku a pohlédne směrem k upírské hostině.
„Myslím, že příležitostí bude ještě hodně. Jak asi chutná českolipská krev?“ <