Trapsavecké Miniatury č.38 – Milan Plch – Belmondo – JSME TRAMPOVÉ, LIDÉ VŠELIJACÍ

30.12.2014 13:44

Touto Miniaturou vstupuje na scénu nová podedice, příznačně nazvaná Hříchy porotců. Jak její titul napovídá, je určena autorům, kteří působí hlavně v roli porotců a do soutěže samotné práce neposílají. Prvním z těch, kteří se takto odhodlali jít s kůži na trh, je Milan Plch - Belmondo. 

V jeho sborníčku najdete články psané pro Puchejř, Portýr, Cesty, Folk&Country, Mladý svět a pro trapsavecké sleziny. Předmluvu napsal Šklíba.

Hafran

A teď malá ochutnávka:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na poloninách se mluví česky

 

Vízová povinnost na Ukrajinu zkomplikovala cesty na Podkarpatskou Rus. Přesto si lze krajinky velmi podobného rázu užít i blíž bez jakýchkoliv cestovních komplikací. Národní park Poloniny byl vyhlášen v oblasti Bukovských vrchů, které najdete na západ od trojmezí Ukrajiny, Polska a Slovenska na slovenském území.

Podhorské vesničky označené i názvy v azbuce, nekonečné travnaté poloniny, na nich se pasoucí krávy a koně, úžasné bukové lesy protkané jen břízami a modříny. Horské průzračné potoky a říčky lákající ke koupeli v parném dni, dravci kroužící nad volnou krajinou a potkáte-li na hřebeni živáčka, můžete bez přemýšlení pozdravit „Ahoj“, kromě Čechů a celníků stejně nikoho jiného nepotkáte.

Z hraničního hřebene se v dálavách rýsují ukrajinské Karpaty i bližší poloniny Polska v pohoří Biesczad. Ty jsou pak protnuty stužkou bývalé lesní železničky, která vás i dnes posune dál či blíž. Neudiví vás ani občas vykukující munice z druhé války. Na noci při prudkých poryvech větru na poloninách se nezapomíná. Když se vám zasmutní po obyčejné lidské smysluplné práci, můžete uhlířovi někde v lesích pomoci skládat bukové dříví do milíře. A dostanete-li se v Biesczadech až ke hranicím s Ukrajinou, může na vás čekat setkání s medvědem, vlkem nebo zubrem.

Zastihne-li vás horší počasí, narazíte na otevřené sruby se stoly, lavicemi, s půdou na spaní, ohništěm a upravenou studánkou (nevěříte, milí strážci našich parků jen dle názvu Národních, že ano?!!!). Na bzučení komárů si po chvilce zvyknete a čas může zůstat někde hluboko pod vámi v údolí.

Poloniny roku 2001.

 

Puchejř 2001