Trapsavecké Miniatury č.50 - Jiří Ryvola - Wabi - CO JÁ VÍM

28.12.2015 15:32

Jubilejní, 50. titul edice Trapsavecké Miniatury snad ani nemůže být věnován nikomu jinému, než dvojnásobnému trapsaveckému porotci Wabimu. Hlavní zásluhu na jeho vzniku má Petr Náhlík - Vokoun, který se souhlasem Alana Ryvoly posháněl a uspořádal Wabiho povídky a články do nejrůznějších časopisů, zejména z šedesátých let. Najdeme tu oblíbené statě z Táborového ohně Mladého světa "... a v sobotu" , dále články z Trailů, Dýmu a další. Celkem se podařilo do sborníčku vměstnat 27 prací. Sbírka je doplněna fotkami z Vokounova archivu a od Vladislava Kapouna - Guriho a Martina Petráka, pod ilustracemi jsou podepsání Miki Ryvola, Petr Heřman - Pete a Milan Hůrka - Vendi. Předmluvy se pochopitelně zhostil sám Vokoun.

Hafran

Na závěr malá ukázka:

 

 

 

 

 

 

 

Ptám se tě, kamaráde

 

Znáš vůni vyprahlých pražců, nad kterými letní vzduch je tekutý jak slunce tam nahoře?

Znáš vůni větru, který vždy na jaře přinese s sebou klín divokých kachen, mihotavé večery, a způsobí, že tvé oči se naplní azurovou modří a chřípí se zachví v očekávání podivné touhy a radosti?

Znáš vůni zprohýbané pánve, osmahlé nesčetnými táborovými ohni zprohýbané a s držadlem vyleštěným Tvou rukou?

 

Jednou Tě pozvou kamarádi ven a Ty náhle zjistíš, žes do té doby neměl tušení o celé půlce světa. Za záložkou kalhot Ti uvízne jehličí a doma ho vysypeš na parketách z košile. Jehličí je šamanovo kouzlo. Stále Tě bude táhnout tam, kde voní rozeklané borovice na okraji lesa. Jehličí Ti zavoní jako vlasy Tvé první lásky.

Budeš se usmívat při vzpomínce na soboty strávené v pasáži kina, v baru, na prázdné, zoufale nudné neděle. Až se posté probudíš do mlhavého přísvitu jen s oblohou nad hlavou, Tvé oči budou již stále hladově rozevřené, každé jitro Tě bude vábit jasem oblohy, z které navždy zůstane v Tvých očích modrá nepoznaná dálka. Dokud bude jediný kout, který jsi ještě nepoznal, bude se Tvé chřípí zachvívat nedočkavostí a touhou při spatření bílé, prašné CESTY.

Až tedy usedneš příště u ohně, přivoň si k čerstvému dřevu, natáhni vůni smažené slaniny a vzpomeň na všechny campy, kde hořel Tvůj oheň. A ráno, až Tě probudí první ptáci, rozběhni se tam nahoru do stráně a dívej se, dívej se ...

Jižní stezka č. 6/1969