Trapsavecké Miniatury č.58 – Karel Vidímský - Cimbura - ZLOPRCEK

09.10.2017 13:59

Do roka a do měsíce, by se dalo říct o vydání dlouho očekávané sbírky knihkupce, trampského psavce, prozaika, redaktora, nakladatele, vydavatele, publicisty, organizátora trampského kulturního dění, koncertů či poetických večerů, trapsaveckého porotce, člena brdské SMEČKY, T. O. 40. míle, produkční tlupy ÚLET, Rady NOTOVÁNÍ Karla Vidímského  - Cimbury.  Do roka a do měsíce proto, že přesně taková doba uběhla mezi plánovaným a skutečným vydáním. Sbírka byla stíhána nepřízní osudu a okolností, kteří ti, jež se na její tvorbě podíleli, nemohli ovlivnit. Nicméně je na světě a já věřím, že se čekání vyplatilo.

Tahle Miniatura je velice pestrá, jsou v ní autorovy články z nejrůznějších trampských periodik, povídky, pověstí, básně, recenze, postřehy. Nemohou samozřejmě chybět i skvělé ilustrace z Cimburovy výtvarné dílny..

Výběru a sestavení se ujali Bublina s Belmondem, Bublina provedla i korektury, úvodník sepsal Kutloch, závodník pak Buldok. Vokoun se postaral o autorský profil na zadní stranu.

Přikládám malou ukázku:

 

 

Ušlechtilé Ideály Brdského fanatismu

(sedmero základních pouček)

 

1)            Vyznavače ušlechtilých Ideálů Brdského Fanatismu nazýváme Brdskej Blbec, latinsky Horno Sapiens.

2)            Všechny hory jsou v  podstatě Brdy. Buď větší nebo menší.

3)            Nejvyšším vrcholem Brd je Tok. Na druhém místě je Čomo-lungma (Mount Everest).

4)            Nejdůležitější světovou řekou je Litavka. Jejími hlavními přítoky jsou Berounka, Vltava a  Labe. Sama se pak vlévá do Litavského oceánu.

5)            Podobně jako údolí Litavky jsou součástí Brd i ostatní údolí, nížiny, planiny, pouště a další suchozemské útvary (např. Bob Zmatkář).

6)            Brdy jsou jediným a jednolitým suchozemským masívem Země. Takto představují největší nezavodněnou část světa.

7)            Kdyby nebylo Brd, bylo by prd.