Trapsavecké Miniatury č.79 – Jaroslav Kudláček – Jim – PĚŠKY OBLOHOU

31.07.2018 08:01

Jsou případy, kdy se nám v nějakém ročníku Trapsavce objeví autor, a němž nikdo z našeho okruhu nikdy neslyšel a hned zaujme. Často to bývají autoři mladší, u kterých to nepřekvapuje. Ale jsou i případy, kdy se objeví někdo, kdo si celou tu dobu psal pro sebe do šuplíku, či pro úzký okruh svých kamarádů. Jedním z takových je i Jim. Ten dokonce ani své práce do Trapsavce sám neposlal, udělal to za něho jeho kamarád z jejich společné osady T.O. Old Zálesák z Havířova, Miloš Janoušek – Sonny. A dobře udělal, Jim hned při své premiérové účasti získal 3. místo za poezii v kategorii nad 23 let a aby toho nebylo málo, získal ocenění i v Trase.

Jako správný lovec autorů jsem zpozorněl a přečetl si i jeho další soutěžní příspěvky – byly dobré. Proto jsem se rozhodl Jima prostřednictvím Sonnyho oslovit, jestli by měl dost materiálu na Miniatury. Dozvěděl jsem se, že má víc jak 700 básní, na 3000 kreseb a maleb, několik tisíc fotografií. Hned mi bylo jasné, že jsem narazil na bohatou autorskou žílu.

Tahle sbírka Trapsaveckých Miniatur je čistě básnická a prakticky každá z básní je doprovozena autorovou vlastnoruční perokresbou, jeho barevné malby zdobí první i druhou stranu obalu.

Co říct o básních samých?

Jsou romantické, mnohovrstevnaté, dobré. Bude nejlepší, když si je přečtete, abyste pochopili, o čem mluvím.

A ještě musím poděkovat Sonnymu, nejen za to, že to celé způsobil, za předmluvu, ale i za spolupráci, která byla mimořádně vstřícná a příjemná. A samozřejmě i Jimovi, že svolil se s námi o jeho poezii podělit.

Ukázku přikládám.

Hafran

Řeč k ohni

Přisedl jsem k ohni

Abych rozlámal na kusy

To co je ve mně nejlepšího

A podělil rovným dílem své kamarády.

*

Přišel jsem rozprávět s plameny

Jejichž žár je jako nitro člověka

Obložil jsem všechno kameny

Aby zůstala pravda v něm

Že je to přítel...

*

Vrátil jsem se

Abych pozdravil mlčenlivou sdílností

Ztvrdlé dlaně mužů

A vytvořil ten kruh

Kolem něhož každý jen jednou

Do roka smí majestátně

Prohrábnout hvězdy

Zakleté do dřeva

Jako tóny těch kytar

*

Přišel jsem

Abych odešel

A příště se zas vrátil.

Přišel jsem sebrat se země

To co bych jindy ztratil

Kdybych se nesehnul

Jako právě teď.