Trapsavecké Miniatury č. 80 – Jan Frána – Hafran – NA KŘÍDLECH HAVRANŮ

03.08.2018 11:27

Je toho hodně a to mi trochu zkomplikovalo výběr prací do téhle sbírky. Samozřejmě se nabízelo zařadit ty oceněné z posledních let, včetně té zlaté, ale pak jsem to přehodnotil.

Z oceněných prací jsem nakonec zařadil jen básně, ostatní povídky buď nebyly do Trapsavce vůbec poslány (Lázeňský host), nebo nebyly oceněny (Smůla kosmická, Smolnej pátek, Zlatý opojení, Bílá noc). Další byly psány pro Puchejř, do rubriky Historky s prošlou záruční lhůtou (Šílený myslivec, Společenstvo kamenu), pro trapsaveckou slezinu (Zapomnětlivost mašinfíry Metličky). Sbírku doplňují i bTak se úspěšně rozběhla podedice Druhá šance, v jejímž rámci dostávají autoři, jimž už sbírka v Trapsaveckých Miniaturách vyšla, ukázat, kam se za tu dobu od jejího vydání posunuli.

Od vydání mé sbírky Přání a sny (TM č. 20) uplynulo 5 let a tato edice dospěla k číslu 80 vydaných titulů – právě tuto kulatou cifru jsem si protekčně dovolil rezervovat pro svou druhou sbírku.

Za těch pět let se toho stalo poměrně dost – vydání první oficiální sbírky Kalendář plzeňský – Rok pod širákem, získání Zlatého Trapsavce, bodování v kategorii Poezie, vydání první knihy trampských detektivek Případ zatoulanýho rybáře, letošní vydání druhé knihy Případ pohřešovaného háčka, povídky v dalších trampských a vodáckých sbírkách a časopisech…ásně do Trapsavce zaslané, leč neoceněné. Najdete tu i jednu velkou specialitu, povídku Lovec, kterou jsem napsal pod vlivem pokémonového šílenství, kdy se mobiloví zombie pohybovali ulicemi, a lovily tyto virtuální nestvůrky. Tuto povídku jsem zasadil do prostředí knihy Mirka Valiny Vlčí pouto, kde skuteční pokémoni Digobsteři  hrají důležitou roli. Kdo to nečetl, udělejte to, knížka stojí zato a také pochopíte tuto povídku. A když jsme u Mirka Valiny, byl to on, kdo k téhle Miniatuře napsal pěknou a vůči mojí tvorbě velmi shovívavou předmluvu.

Sbírka je doprovozena ilustracemi od Pavlís, Toma Zvědělíka a Kokeše.

Hafran

 

Ve jménu Pajdy

 

Ve jménu Pajdy

Potměšilýho boha

Jenž lijáky spouští

Větry seje

Bortí chajdy

Strhává mosty

Vás proklínám

 

Ve jménu Pajdy

Nepoznáte klidu

Půjdete pouští

Lesem, když leje

S křivými zády

Pod tíhou krosny

Až bůhví kam

 

Za všechno se platí

Stesky od vás nečekám

 

Vaše díky za prokletí

Vděčně přijímám