Uvedení knihy Jeňýka Valeše - Kalendář plzeňský - ZA PLOTEM

17.11.2012 17:02

Bylo 7.listopadu a před starobylou budovou se sešel rozjitřený dav. Na daný signál vtrhl do bodovy a .....a obsadil místa v Polanově síni Knihovny města Plzně. Očekávaná literární událost podzimu  - uvedení Kalendáře plzeňského 2013, který dostal titul ZA PLOTEM a jehož autorem je známý a zlatý trapsavec Jeňýk - mohla vypuknout
Zatímco v předsálí se šmelily tiskoviny nejrůznějšího druhu, do sálu již přibyli i hlavní aktéři - autor Jan Jeňýk Valeš, autorka ilustrací Anna Arnetová, organizátor a průvodce večerem Petr Vokoun Náhlík, autor předmluvy Mirek Valina, mistr uměleckého přednesu Jindra Kout, vydavatel autorovy první sbírky Michael Tony Anthony, redaktor kalendáře, pan Gardavský a konečně i kapela ve složení Milan Benedikt Krpíšek a Michal Polcar.
Sál praskal ve švech, na některé z diváků ani nezbyly židle, na stolku se nedočkavě chvěly láhve s rumem, podle organizátorů zcela prosté dnes tak populárního metanolu, když Vokoun zahájil. Představil autora, Jindra Kout přečetl Mirkovu předmluvu a kapela zahrála první kousek.
Pak už došlo na povídky. My, publikum, jsme se královsky bavili, Jindra četl jak o závod a Vokoun začal nalévat připravený koniklecový Wabiho rum. Takto osvěžen dostal slovo i autor a po něm ilustrátorka knihy. A zase hrála kapela, zase jsme poslouchali povídky. Časem musela polovina kapely odejít za jinými povinnostni, ale druhá, Michal Polcar, to zdatně vynahradila zvýšeným úsilím.
S neplánovaným poděkováním pak vystoupila Dany, čímž uvedla Mistra do ještě větších rozpaků, něž ve kterých se nalézal doposud.
Na samý zavěr zaněl výstřel - naštěstí ne z Aurory, jak by se dalo očekávat tento den, ale z lahve šampusu. Přítomné literární celebrity popřály knize hodně štěstí a oficiální program tak mohl vesele skončit.
Šlo se na raut - byly buřty, trochu pivka, paštika z konzervy, sádlo - prostě vandrovní strava. A pak se povídalo, vtipkovalo a diskutovalo, a diváci se postupně vytráceli, odnášejíce si sebou nejen knihy, ale i milou vzpomínku na skromného a sympatického autora a nádhernou četbu jeho povídek.

Více fotek z akce najdete na

https://trapsavecke.rajce.idnes.cz/Polanova_sin_-_Jenyk/