Vrby - Algernon Blackwood

11.01.2019 11:18

Nedáno vyšla knižně horrorová novelka Vrby anglického spisovatele Algernona Blackwooda (1869-1951), která může být pro českého či slovenského trampského čtenáře zajímavá hned z několika důvodů. 
Příběh pojednává o dvou kamarádech, kteří se na přelomu 19. a 20. století rozhodli sjet na kanoi Dunaj od pramenů až po Černé moře. Zpočátku líčí především krásy řeky i jednoduchého táboření se stanem a kotlíkem na březích rostoucího veletoku, ale ve chvíli, kdy minou Prešpurk, začne atmosféra zvolna houstnout. Rozvodněná řeka se rozlévá do desítek ramen, které se klikatí mezi ostrůvky porostlými nízkými vrbami a jen tak tak se jim podaří najít místo na nocleh, u kterého si můžou být rozumně jistí, že nebude do rána zaplaveno.

Jenže noc není vůbec klidná, přibývá znamení, která ukazují, že s tímto krajem silného větru, prudkých vod a nekonečných vrbových porostů není něco v pořádku. Že je tu možná hranice mezi naším světem a něčím, co leží za ním, příliš tenká. A že ať už se za tímto prahem nachází cokoli, všimlo si to vetřelců a začalo je to hledat pomocí smyslů, které nemají nic společného s tím, jak vnímáme svět my.

Noc je dlouhá, voda stoupá a odněkud se nese podivné hučení...

 

Osobně na mne knížka, byť už přes sto let stará, zapůsobila jako povedený vodácký horror, který se navíc odehrává v Dunajském luhu jen krátce předtím, než ho na svých kanoích začali objevovat první bratislavští trampové. Líčení přírody i táboření jseou autentické, autor ostatně hodně cestoval a vycházel ze svých vodáckých zkušeností. Hrůza, kterou nezvyklá situace přináší, graduje postupně a působí hlavně strachem z neznáma, který se postupně promění v reálné ohrožení života - a možná i duše. Zkrátka podařený starý horror lovecraftovského střihu, který je nejlepší číst si većer někde na vodě.

 Kniha je díky svému stáří (1907) už volně dostupná v angličtině ledaskde na internetu, česká tištěná verze je ale pěkně udělaná a stojí za to si ji pořídit.

Přebral