Wabi Ryvola - Poselství II.

21.06.2015 18:09

V půlce června vyšel druhý díl zpěvníku Wabiho Ryvoly - Poselství II. Navazuje na předchozí díl a na svých 444 stranách přináší písně, které Wabi, ať už sám nebo jako spoluautor napsal v letech 1975 – 1994. Z tohoto období je zde publikována převážná většina písní, celkem 150. K 118 z nich se podařilo dohledat nahrávky a další materiály, a na jejich základě zpracovat notové zápisy.

Podobně jako v prvním díle i zde naleznete všeobecně známé a oblíbené hity – Loudavý návraty, Zvláštní znamení woodcraft či Letokruhy, písně méně známé, ale i takové, které většina trampů a muzikantů nikdy neslyšela, například Až mi dojdou noty na hvízdání, Zimní hospoda, Modrý stín či Trampský výlet. V 70. – 90. letech Wabi píše nejenom o trampech a vzdálených obzorech. V jeho písních se odráží také starosti a radosti normálního člověka v běžném životě, ale i celková nálada společnosti v tehdejší době. Na některých Wabiho písních se podílí i jeho muzikantští kamarádi. S Pepou Fouskem píše mj. Blues opuštěného muže nebo Zpověď před posledním ránem. Spoluautorem písní Pěšáci, Kytary do naha a Života bído, přece mám tě rád, je Fredy Schubert. Svoji autorskou stopu otiskli i další muzikanti – Kapitán Kid, Tony Linhart, Josef Blažejovský nebo Jan Vyčítal.

Kniha je doplněna fotografiemi z Wabiho života a kresbami jeho kamaráda Milana Hůrky – Vendiho. Ve zpěvníku se také dočtete, jak a proč vznikly některé písně, kde se vzal rytmus Tempo di beguine nebo co utvářelo Wabiho a Mikiho náhled na svět a z čeho čerpali pro svoji tvorbu.

Při práci na knize pomáhala řada korektorů a „odborných poradců“, jmenovitě Vojta Fröhlich, Sava Klimeš – Slim, Ludmila Böhmová – Leny, Fredy Schubert a Miki Ryvola.

Grafické zalomení si vzala na starost Hanka Šrámková - Štěhně, redaktorem vydání je Michael Antony - Tony a zpěvník vydal Avalon jako svoji 111. publikaci. Zpěvník je k dostání na Trampském magazínu. cz - https://www.trampsky-magazin.cz/obchod/knihy-publikace-a-casopisy-2/