Začala druhá pětiletka Mladých Tužek

18.05.2017 19:04

První pořad druhé pětiletky Mladých tužek se konal tradičně koncem dubna, tentokrát to připadlo na 26-tého. Místem konání byla i letos Polanova síň Knihovny města Plzně. Pořad vstoupil do dalšího období s jednou podstatnou a hodně potěšitelnou novinkou, organizační a moderátorský tým rozšířila Renáta Nová – Trenky, mladá a už velmi úspěšná autorka, držitelka Malého Trapsavce z roku 2016, které nejen, že spolumoderovala večer, ale i sehnala jednoho z autorů a postarala se graficky o pozvánku na tento literární večer.

 

Foto: Hafran

Foto: Hafran

V pořadu se opět představili autoři jak z té nejmladší generace, tak i ti zkušenější. První autorkou byla Linda Kastlová, oceněná autorka z loňského Trapsavce, kde získala cenu za poezii v kategorii do 23 let. V rozhovoru s Mirkem Valinou na sebe prozradila, že momentálně pracuje na rozsáhlejším prozaickém díly z žánru fantazy, který se bude jmenovat Drakie.

 

Foto: Hafran

 

Herec, recitátor a moderátor v jedné osobě Jindra Kout – Fáfa pak přečetl jak Lindinu báseň Betonový les, tak i ukázku z připravované Drakie.

Po hudební vložce, kterou opět po čase obstaral Janek Eret, vystřídala Mirka ve zpovídání Trenky a pozvala Davida Černého. Řeč se točila okolo jeho literární tvorby a zejména kolem jeho povídky Tobiáš, zabývající se osudem mladého autistického kluky, ztraceného v dnešním světě.

Po další písni Janka Ereta tato povídka zazněla, opět v podání Jindry.

 

 

 

Foto: Hafran

 

Poté přišla řada na veterány. Nejprve si Mirek Valina popovídal s Janem Fránou – Hafranem o trampské detektivce a jeho připravované a dlouho očekávané knize Případ zatoulanýho rybáře a poté Jindra přečetl autorovu detektivní hříčku Loupež na potlachu, o jednom velmi unikátním případu a jeho rozuzlení.

Zlatým hřebem večera byl rozhovor Trenky s nejúspěšnější západočeským trapsaveckým autorem Jeňýkem a to o jeho tvorbě povídkové, tak i historicko – dokumentaristické. Vzápětí zazněly v podání Jindry hned dvě Jeňýkovy povídky.

 

 

Foto: Hafran

Po další Jankově hudební produkci se pořad dostal ke svému závěru, kdy už zazněla jen malá aktualita o právě probíhajícím ročníku Trapsavce a pak už se Mirek za moderátory pořadu rozloučil a pozval k dalšímu, už sedmému ročníku příští jaro.

Z pořadu byl opět pořízen zvukový záznam čtených básní a povídek, který, ač narušován hlukem z jakýchsi stavební prací z vedlejší banky, bude vytištěn a na CD nabídnut jak účastníkům, tak i dalším zájemcům.

 

 

Foto: Hafran